Skip to main content
Ny retspsykiatri i danmark har fått nytt utegym som är hærværkssäkra och egnar sig till psykiatrier och fængsler
Ny rättspsykiatri på Sankt Hans i Roskilde

En prisbelönt byggnad stod klar för invigning 2022. Årets danska hälsobyggnad 2022 var rättspsykiatrin på Sankt Hans i Roskilde.

NOORD Outdoor Fitness har levererat träningsutrustningen och etablerat den röda löpbanan – en våtgjutande gummiklädd stig som slingrar sig genom aktivitetsträdgården – och multibanan som ska ge patienterna möjlighet att vara aktiva tillsammans.

Skandinavisk design
180 standard RAL-färger
Enligt EN 16630
Minimalt underhåll

Ny rättspsykiatri på Sankt Hans i Roskilde

År 2014 kontaktades NOORD angående ett erbjudande om träningsutrustning för den nya rättspsykiatriska enheten på Sankt Hans i Roskilde – ett fantastiskt projekt på ett 20 600 m2 stort område med plats för 126 patienter. Vid planeringen av detta projekt har fokus legat på, byggts för och tagit hänsyn till HELA människan. Man ville skapa en plats med hög säkerhet som också kändes hemtrevlig och välkomnande, med en hög grad av rörelsefrihet och goda motionsmöjligheter och som bidrog till att främja patienternas läkning och göra det möjligt för dem att återvända till samhället så snart som möjligt. Ett sådant projekt ville vi naturligtvis vara med om!

NOORDs träningsutrustning valdes delvis för sitt estetiska, skulpturala utseende, men också för att den är tillverkad utan rörliga delar. Det finns inga skruvar, bultar eller något annat som kan tas bort från träningsutrustningen och användas som vapen, utrustningen kräver minimalt underhåll och är lätt att montera.

Ett så stort projekt som Sankt Hans har förstås en lång tid på nacken, men i april 2018 togs det första spadtaget och den 7 oktober 2021 invigdes den nya Sankt Hans – som personalen har döpt till ”Utsikten” på grund av den vackra utsikten över Roskildefjorden och de många grönområdena.

Bostadsområden

I slutet av 2021 flyttade de första patienterna in. De kan se fram emot en ljus, luftig och välkomnande byggnad, mycket natur, utsikt över himlen – även inifrån byggnaderna – och att var och en av de åtta bäddavdelningarna har en mysig liten oas i form av en innergård med en mängd olika växter och där en blå ”sjö” av gummibeläggning lyser upp mellan grönskan. Två av våra träningsredskap, ”Spirer700” och ”Spirer1800”, står på den blå sjön.

Retspsykiatri i danmark har fått nytt utegym som är hærværkssäkra och egnar sig till psykiatrier och fængsler

Aktivitetsträdgård

I mitten av bosättningen finns den stora aktivitetsträdgården, som är avsedd som ett rekreationsområde med gott om utrymme för rörelse, socialt umgänge eller kanske en lugn stund ensam på eller i ett av trädgårdens konstverk, där du bara njuter av utsikten och låter tankarna vandra? I framtiden kommer det att bli möjligt att skapa små upphöjda odlingsbäddar där patienter med gröna fingrar kan utveckla sina färdigheter.

Runt och genom aktivitetsträdgården slingrar sig löparbanan, som levererats och lagts av NOORD, genom området som den välkända röda tråden, över gräsmattor, förbi bronsskulpturer och genom trädgårdens varierande planteringar, förbi det stora träningsområdet på den täckta terrassen och vidare förbi spelplan i ena änden av trädgården.

Spelplan och träningsterrass

Både basket och fotboll spelas på spelplan – NOORD har lagt ut denna ytan och det blå basmaterialet från gårdarna har används också här.

Träningsområdet på den täckta terrassen erbjuder flera möjligheter till träning – NOORD har levererat vår träningsutrustning ”Spirer110”, ”Spirer900”, ”Spirer Incline Bench” och ”Spirer Monkey” till detta område. Vi har också köpt och levererat motionscyklar och andra träningsredskap och färgat dem så att de matchar våra produkter.

Vi på NOORD är både glada och stolta över att ha varit en del av detta unika projekt och över samarbetet med de begåvade arkitekterna.

Andra projekt

Elegant fitnesspark i Roskilde, Danmark

Elegant fitnesspark i Roskilde, Danmark. NOORD Outdoor Fitness har levererat en fitnesspark med utomhusträningsutrustning och våtformad gummibeläggning till kommunen Roskilde i Danmark. Platsen för parken...

Læs mere

Ett prestigeprojekt i Hong Kong

Ett prestigeprojekt i Hong Kong Ett prestigeprojekt i Hong Kong Träning med utsikt över havet, bergen och staden Takterrasser utnyttjas alltmer för avkoppling, grillkvällar och...

Læs mere

Calisthenics

Calisthenicsutrustning Calisthenics udstyr med høj funktionalitet og holdbarhed, som henvender sig til en bred målgruppe, bliver oftere og oftere brugt i byggeprojekter for kommuner, på...

Læs mere
SwedishDanishEnglishGerman