Skip to main content
City parks with an attractive park environment and fitness equipments
Stadsparker med SUDS-teknik och träningsutrustning

Parker runt om i världen håller på att omvandlas till multifunktionella områden som fungerar både som grönområden och som lokala vattenuppsamlings- och dräneringsanläggningar. Detta sker genom implementering av SUDS-teknik (Sustainable Drainage Systems), som har visat sig vara ett effektivt sätt att hantera regnvatten i stadsområden.

Stadsparker kombinerar SUDS-teknik och en attraktiv parkmiljö

SUDS-tekniken bygger på principen att efterlikna naturens vattencykel genom att använda olika tekniker för att samla upp, filtrera och använda regnvatten lokalt. När regnvatten samlas upp lokalt kan det användas för att vattna växter och gräsmattor, fylla på grundvattnet, förhindra översvämningar och minska belastningen på stadens avloppssystem.

NOORD blev en del av ett sådant SUDS-projekt när Vejle kommun i Danmark, som en del av ett större klimatprojekt, skapade en park med SUDS-anläggningar och aktivitetsalternativ för stadens invånare. NOORD har levererat träningsutrustning för utomhusbruk till den nya klimatparken i Vejle.

Klimatparken är ett delprojekt i det stora “Klimatprojekt Östbyen”. I klimatparken synliggörs vattnets väg till Vejle Fjord genom att vita betongelement skjuter upp bland det gröna gräset.

Park area with durable fitness equipment from NOORD

Mått motsvarande en 100-års regnhändelse

Changes have been made to the terrain so that the entire Tommy Troelsen Park with its three independent basins can hold a total of 5,300 cubic meters of water, dimensioned for a 100-year rainfall event.

SUDS systems like this are not uncommon in Denmark, as they are a long-term solution to the changes that come in the wake of climate change

In addition to serving as a green recreational area for the city’s inhabitants, the park functions both as an innovative activity area with ball, multi- and roller courts and as a wastewater engineering facility with three rainwater basins. In this way, rainwater is stored in the city’s green areas during future heavy rainfall in what looks like an ordinary activity park on a day-to-day basis.

Träningsutrustning från NOORD är extremt hållbar oavsett mängden vatten

I Tommy Troelsen Park finns ett 153 m2 stort utegym med träningsredskap från NOORD. Våra tränings- och fitnessredskap för utomhusbruk är speciellt utformade för användning i parker och offentliga miljöer och kan användas av alla, oavsett kön, ålder och konditionsnivå.

NOORDs utrustning tål stora mängder vatten utan problem, både konstruktionen och ytbehandlingen av träningsutrustningen för utomhusbruk är utformad för att klara alla väderförhållanden – även i en park som fungerar som en SUDS-anläggning vid tillfällen då stora mängder vatten kan falla.

Millennium Park i Chicago - världens största park med LAR-anläggningar

I många andra delar av världen finns det olika varianter av parker som fungerar både som SUDS-anläggningar och som parker för turister och stadsbor under hela året.

En av de största parkerna med ett SUDS-system är Millennium Park i Chicago, USA. Parken är känd för sitt stora reflekterande LURIE-glas, som är en 9.300 m2 stor vattenspegel som fungerar som ett SUDS-system. Glaset samlar upp regnvatten och skickar det genom en filtreringsprocess innan det används för att vattna växterna i parken.

En annan park med ett stort SUDS-system är Suzhou Bay i Kina. Parken är ett exempel på hur SUDS-teknik kan användas för att förvandla tidigare industriområden till gröna oaser. Parken har ett omfattande system av vattenkanaler och våtmarker som är utformade för att samla upp, filtrera och lagra regnvatten. Parken innehåller också ett antal turistattraktioner, bland annat en botanisk trädgård, en djurpark och ett sjöfartsmuseum.

Outdoor fitness equipment for leg raises and pull ups from NOORD

Återvinning av regnvatten är en miljövänlig lösning

De många exemplen på SUDS-parker i olika delar av världen visar hur LAR-tekniken kan användas för att omvandla stadsområden till gröna, multifunktionella ytor som gynnar både miljön och lokalsamhället.

lokala samhället. Genom att samla upp och återanvända regnvatten kan SUDS-parker också bidra till att minska belastningen på städernas avloppssystem och minimera risken för översvämningar.

Läs mer om våra projekt
Park area with durable fitness equipment from NOORD
Parks with SUDS technology

Stadsparker med SUDS-teknik och träningsutrustning Parker runt om i världen håller på att omvandlas till multifunktionella områden som fungerar både som grönområden och som lokala vattenuppsamlings- och dräneringsanläggningar. Detta sker...

Read More
Outdoor durable fitness equipment in Potsdam Berlin made by NOORD
Minsk Terrasserne

Bytorv i Postdam fick utomhusträningsutrustning Vi på NOORD är glada över att vara representerade på detta magnifika nya torg i Potsdam, som är både ett historiskt och modernt utrymme som...

Read More
Green oasis with elegant workout fitness equipment at Hudson River Park in New York
Manhattan, New York

Hudson River Park Manhattan Detta är ett fantastiskt projekt på Gansevoorthalvön i Hudson River Park som kommer att resultera i ett nytt rekreationsområde för New York-borna. Området byggdes ursprungligen på...

Read More
Kontakta oss

För oss på NOORD börjar ett lyckat projekt med ett bra samarbete. Vi kan hjälpa dig hela vägen från den första idén till det färdiga projektet. Våra duktiga projektledare och grafiska formgivare hjälper dig att visualisera och välja den utrustning som bäst passar dina behov. Vi tillhandahåller en färdig 3D-ritning av hela området så att du som kund enkelt kan se hur det färdiga projektet kommer att se ut.</p>

EnglishGermanSwedishDanish